Source One International logo

Üks lugu sellest, kuidas inimestelt üritatakse raha välja petta.

Umbes kuu aega tagasi märtsis 2010.
Another Source One image

Helistati mulle Jaapani numbrilt ning tugeva Jaapani või Hiina aktsendiga inglise keelt kõnelev naisterahvas soovis tungivalt minu firma general manager-ga rääkida. Minu selgitused, et meil nii väike firma, et pole isegi tavalist manager-i, rääkimata general manager-st, talle ei sobinud ning ajas oma rida edasi. Kui siis lubasin siis, et ta võib minuga rääkida, tahtis ta ikka teada, kas ma olen general manager. Pidin ennast general manageriks tituleerima, et too soostuks oma jutuga edasi minema.

Tutvustas ta ennast eduka Jaapani investeerimisfirma Source One International esindajana, millel olevat harukontorid kõikjal üle maailma. Nüüd on neil plaanis ka Eestisse laieneda ning minu firma olevat neil potentsiaalse kliendina kirjas.

Suurem tõrge tekkis siis, kui tahtis kindlasti ka minu mobiiltelefoni numbrit saada. Väitsin, et mul pole sellist ning kasutan ainult seda sama lauatelefoni numbrit, millele ta juba helistas. Tema aga ei saavat ilma mobiiltelefoni numbrita oma andmete sisestamise vormi sulgeda ning oli nõus kasvõi sõbra numbriga. Lõpuks saime kokkuleppele, et sisestab sinna faksi numbri. Kontrollis veel kellaajad üle, millal on kõige sobivam helistada ning sinna see asi jäigi.

8. aprill 2010.
Also an image from Source One

8. aprilli hommikupoolikul helises taas telefon ning näitas Jaapani numbrit +81 399990022. Seekord oli teises otsas korralikku inglise keelt kõnelev härrasmees, kes tutvustas ennast selle sama Source One International investeerimisfirma maaklerina nimega Frank Allan. Tal oli mulle ainulaadne pakkumine osta Dendreon Corporation (DNDN) aktsiaid.

Nimelt pidi see Dendreon Corportation kohe-kohe saama FDA (USA Food and Drug Administration ehk toidu- ning ravimiamet) heakskiidu oma vähiravimile. Neil seal Jaapanis pidi selle kohta siseinfot olema, mida keegi akstiaturul veel ei tea ning kui see info avalikuks saab, lendavat Dendreoni aktisahind raketina taevasse. Just praegu olevat ainulaadne võimalus selle firma aktsiaid osta ning lõigata hinnatõusust magusat kasumit.

Juttu jätkus ligi tunniks ajaks. Ikka nii, et Frank rääkis ning aegajalt kontrollis, et ma ikka liinil olen. Kuidas ikka selle Dendreoni aktsiahind on juba aasta jooksul suurepärast kasvu näidanud ning milliseks see veel saab olema, kui FDA heakskiit vähiravimile teatavaks saab. Franki kinnitusel oleks 40% kasvu järgmise 90 päeva jooksul garanteeritud ning selle mahamagamine kuritegu inimkonna suhtes.

Lisaks veel võimalus maksusid vältida, kuna nende kaudu investeerides ei saaks Eesti maksuamet sellele jälile. Vahepeale ka veidi juttu sellest, millised autod mulle meeldivad ning kuidas ma saaksin need kõik osta kui ma ainult selle pakkumise vastu võtaksin.

Taustaks oli kõigele sellele kosta suure kontori suminat, kus suur hulk maaklereid tundus oma klientidega rääkivat. Vahepeal keegi nagu katkestas teda ning seejärel teatas Frank, kuidas tema kolleeg olevat just 3000 Dendreoni aktsiat maha müünud ning kui ma pikalt viivitan, saab hea kraam otsa.

Minimaalseks investeerimissummaks nimetati alguses 35000 dollarit ning Frank üritas meeleheitlikult teada saada, kui suure summa mina oleksin valmis välja panema. Minimaalse investeeringu suurust oli ta kõne lõpupoole valmis ka alandama, kui ma ainult oleksin öelnud, millise summaga oleksin valmis alustama.

Frank ei tahtnud kuidagi lõpetada ning ühtegi minu "ei"-d vastusena ei tunnistanud. Lõpuks sai tal ilmselt kannatus otsa ning leppis sellega, et jätab mulle mõtlemisaega ning helistab järgmisel päeval uuesti.

Taustauuring.
Source One image

Dendreon Corporation (DNDN) on tegelikult olemas ning neil tõesti on väljatöötamisel vähiravim nimega Provenge. 2009. aasta aprillis teatasid nad katsete edukast lõpetamisest ning eesmärgist saada FDA heakskiit 2010. aasta teises kvartalis. Aktsiahinna graafik näitab suurepärast tõusu 2-3 dollari pealt 2009. aasta alguses ligi 40 dollari peale nüüd. FDA ametlikku vastust on oodata aprilli lõpuks. Kui see vastus saab olema positiivne, siis oleks tõepoolest tegemist suurepärase investeeringuga.

Analüütikud kipuvad siiski arvama, et FDA jätab igaks juhuks heakskiidu andmata. FDA-l on lihtsam olla ettevaatlik ning nõuda ravimi pikemat testimist selle asemel, et kiita see heaks ning saada hiljem kaela süüdistused juhul, kui ravim ikka ei toimi piisavalt efektiivselt või on sellel arvestatavad kõrvalnähud. Dendreon juba üritas korra samale ravimile heakskiitu saada, kuid see lükati tagasi. Samuti arvavad analüütikud, et praegune aktsiahind juba sisaldab ravimi potentsiaalset müügitulu ning sellel pole enam eriti kuhugi kasvada. Aga kes soovib riskida, siis andke minna.

Järgnevalt vaatame seda Source One International nimelist investeerimisfirmat. Nende koduleheks on sourceoneinternational.com, mis esmapilgul tundub täiesti soliidne ning korrektse keelekasutusega. Mingil põhjusel suunatakse küll külastajad ümber uude domeeni sourceoneinternationalmail.com, mida ei panekski tähele, kui täpsemalt ei vaataks.

Whois info näitab, et sourceoneinternational.com registrant on keegi Brent Law Inglismaalt:

Brent Law
68 Glenville Way, Denton
Manchester, Manchester M34 6BS
United Kingdom
Registered through: GoDaddy.com, Inc. (http://www.godaddy.com)

sourceoneinternationalmail.com registrant aga on hoopis varjatud:

Registrant Contact:
Katz Global Domain Name Trust
Privacy Protected Domain Name Domain Proxy Center (domaintrust@katzgloabal.com)
32 Maxwell Road #03-07 c/o
SC, Singapore, sg 069115
P: +65.67228356  F: +65.67258021
Aoyama Palacio Tower

sourceoneinternational.com IP aadressiks saame 64.202.189.170, mis kuulub domeeninimede ning odavate veebihostingute pakkujale godaddy.com ning sourceoneinternationalmail.com IP aadressiks 202.157.181.132, mis asub Singapuris.

Miks peaks soliidse ning eduka rahvusvahelise investeerimisfirma domeenid olema registreeritud kellegi eraisiku poolt Inglismaal või miks peaks nad registranti varjama? Miks peaks see sama soliidne investeerimisfirma kasutama odava veebihostingu firma godaddy.com teenuseid oma veebilehe jaoks? Või tegelikult tundub, et godaddy.com oli siiski liiga kallis nende jaoks ning suunataksegi külastajad uuele serverile sourceoneinternationalmail.com Singapuris.

Järgnevalt heidame pilgu peale Source One International kodulehel toodud aadressile Level 11, Aoyama Palacio Tower 3-6-7 Kita-Aoyama, Minato-Ku, Tokyo 107-0061 Japan. Aoyama Palacio Tower on Tokios tõepoolest olemas ning ServCorp nimeline ettevõte pakub seal virtuaalseid kontoreid. Virtuaalne kontor, ehk soliidne aadress visiitkaardil ilma tegelikku kontorit omamata. Igati sobilik soliidsele ning edukale rahvusvahelisele investeerimisfirmale.

Googeldame seda Source One International firmat. Tulemus on üllatavalt soliidne. Saame lingi sellele samale sourceoneinternational.com lehele ning terve hulga pressiteateid Source One International hinnanguga erinevate raha- ning aktisaturgude kohta. Tundub jällegi igati soliidse firmana kuni vaatleme lähemalt neid veebilehti, kus pressiteated üleval on: www.prlog.org, www.i-newswire.com, www.pressreleasepoint.com - kõik sellised veebilehed, kus igaüks võib oma pressiteateid üles riputada mis iganes sisuga. Poisid on korralikult vaeva näinud genereerides pressiteateid ning ülejäänu teeb ära Google. Ühes nendest pressiteadetest on kontaktide all viide veebilehele www.financial-views.net, mis viib meid taas tagasi godaddy.com kirjule ning vilkuvale lehele.

Google otsing "fraud sourceoneinternational" viib meid aga lehel www.fraudnet.info, kus Source One International on kelmina juba kirjas. Siia nimekirja võib veel ka lisada www.archive.org, mis väidetavalt aastast 1994 tegutseva firma kodulehest mitte midagi ei "mäleta" ning www.sitereport.org, mille kohaselt rahvusvahelise väga eduka investeerimisfirma veebileht on sama populaarne kui see tagasihoidlik koduleht siin.

Kui miski asi näeb välja nagu pettus ning haiseb mis hirmus, siis see ka pettus peab olema.

9. aprill 2010.
Source One image

Ennelõunal ilmuski telefoni tabloole kummaline number. 81 ehk Jaapani suunakood oli mingil põhjusel koos järgmise 3-ga ära kadunud ning alles jäänud ainult "0099990022". Frank teisel pool liini väge täis ning valmis eelmisel päeval alustatud tehingu kindlasti lõpule viima.

Peale esmast "How are you?" - "I'm fine. How are you?" järgnes lühike vestlus teemal, kuidas see vastav aktsia protsendi võrra juba kallines ning minu poolt kinnitus, et tegin vahepeal põhjaliku uurimistöö nii Dendreon Corporation kui ka Source One International kohta. Siis teatasin, et olen valmis omapoolse pakkumise tegema.

Frank muidugi rõõmustas ning soovis seda kohe kuulda. Siis pakkusin, et: "Either You hang up the phone and we can forget about this conversation or I will hang up the phone and report to the police about the fraud attempt." Frank üritas miskit veel öelda, millepeale arvasin, et: "So you did not like the first choice. Great." ja panin toru hargile.

Frank ega ka keegi teine sellest edukast ning soliidsest rahvusvahelisest investeerimisfirmast mulle rohkem ei helistanud. Võib-olla oled just Sina nende järgmine "klient" kellele kohe helistatakse ning tehakse ainukordne pakkumine, millest ei ole võimalik ära öelda ;)

PS. Pildid siin lehel on Source One International omandus ning nende veebilehelt ilma igasuguse loata kopeeritud :P Aoyama Palacio Tower pilt on ServCorp kodulehelt.